úterý 26. července 2011

Domácí housky


Housky nejsou žádným novodobým kulinářským objevem, ale recept uvádím spíše pro připomenutí. Stejně jako dříve bylo domácí pečivo samozřejmostí a klasikou, tak i dnes ho lze upéct doma. Teď nemám na mysli bednu, do které se sype krabice sušené směsi prapodivného původu, jejíž výsledkem je hranaté cosi, co ve mně nevzbuzuje moc důvěry a už vůbec ne chuti. Většina (čti všichni) z nás samozřejmě pravidelně chodí pro pečivo do pekáren či supermarketů. Je to jednodušší, pohodlnější a rychlejší. O tom žádná. Ale stejně tak není třeba zmiňovat, že to domácí je prostě jiný. Nechci říct lepší, ale jednoduše občas stojí za to zpestřit si takhle třeba svačinu. Už jen pro ten samotný postup, kynutí, pletení... Je to vážně zábava :)



Housky jsou u nás nejoblíbenějším domácím pečivem a já je zároveň moc ráda peču. Stejně jako u všech druhů pečiva, tak i u housek mě baví ten samotný proces kynutí, kdy mám vždy velkou radost z nakynutí těsta a zároveň se utvrzuji v tom, že na tom nic není a bývávalo zbytečné mít z droždí obavy. Zkoušela jsem již několik receptů na housky a postupem času si našla ten nejvyhovující. Zjistila jsem, že řada receptů je tvořena jen hladkou moukou, ale nahrazením její části moukou polohrubou, jsou housky o něco lehčí, nadýchanější a prostě chutnější. Původní recept na toprecepty.cz naopak obsahuje pouze mouku polohrubou. Já zvolila kompromis, takže dávám obě.

Ingredience na cca 6 housek (standardní velikosti):

300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
260 ml vlažné vody
20 g oleje
10 g soli
5 cukru
17,5 g droždí
vejce na potření
kmín na posypání

                     
Do vlažné vody nadrolíme droždí, přidáme cukr a necháme vyběhnout na teplém místě kvásek, tzn. počkáme než droždí ve vodě nabobtná a zvětší objem. Smícháme oba druhy mouky, přidáme kvásek, olej a sůl. Dobře propracujeme a vyhněteme hladké těsto, které dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a odstavíme někam na teplejší místo a necháme hodinku kynout. Těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí ho rozdělíme na stejnoměrné díly, vyválíme a upleteme housky (snažíme se o stejnoměrné, aby se nám pekly stejně). Po upletení necháme ještě 5 - 10 minut nakynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí, kmíne (popř. mákem) a dáme péct na 185 stupňů. Délka pečení záleží  kromě jiného na velikosti housek, takže jednoduše pečeme dozlatova.

9 komentářů:

  1. Tak jsem dnes zkoušela a musím říct, že jsou úplně výborný. Z dávky jsem udělala 16 malých houstiček a doma jsme si pochutnali!

    OdpovědětVymazat
  2. 16? :D Tak to musely být teda extra mini. Já dělám 5 - 6 kousků... Ale hlavně, že chutnaly ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska ozkoušeno, jen jsem dala sušené droždí a byly úžasné :-)

    OdpovědětVymazat
  4. fantastické,iné už ani nepečiem :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem právě vytáhla z trouby a jsem naprosto nadšená!! Udělala jsem ve formě kaiserek a paráda!!

    OdpovědětVymazat
  6. Jsou opravdu úžasné.Lepší než ze supermarketu. Měla jsem jich 10 ks.
    Budu dělat často. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  7. Gambling Laws in Texas | List of Gambling Laws in
    Gambling in Texas is not only a problem for people living in 토토 사이트 모음 states such 먹튀 신고 as Texas, but it has a 합법 도박 사이트 There are currently no federal regulations on gambling 에볼루션바카라작업 in 실시간 바카라 사이트 Texas.

    OdpovědětVymazat