pátek 24. června 2011

Tvarohový dort


Kdy jindy dělat dorty z čerstvého ovoce než v létě? Je libo jahody, broskve, nektarinky, pomeranče, třešně nebo třeba kuličky vína? Fantazii a chuti se meze nekladou. Kdo by taky ve 30ti stupňových vedrech stál o těžký másláč. Čerstvé ovoce je podle mě nejlepší v kombinaci s tvarohovou popřípadě tvarohovo - šlehačkovou náplní. Dort je lehký, svěží, dobře vypadá a hlavně rychlovka  (i pro začátečníky).

Korpus:

3 vejce
60 g cukru krupice
1 lžička vanilkového pudinku
70 g polohrubé mouky
30 g solamylu
1 lžička prášku do pečiva

Tento korpus mám několikrát vyzkoušený a na tvarohové dorty se mi osvědčil nejvíce. Není tolik nadýchaný a suchý jako klasický piškot.

Tvarohová náplň:
1 smetana ke šlehání
1 měkký tvaroh
1 želatina (6 plátků nebo v prášku za studena)
moučkový cukr dle chuti
pár kapek citrónu (dle chuti)

Smetanu vyšleháme do tuha (pozor na přešlehání) a přidáme tvaroh. Dle návodu připravíme želatinu, kterou postupně přimícháme do směsi. Se směsí pak pracujeme rychle, protože poměrně rychle tuhne. Dle fantazie poklademe ovocem a zalijeme barevným želé. Tvaroh lze nahradit např. zakysanou smetanou, jogurtem, popřípadě měnit poměr ingrediencí.







Když na dort nepoužívám želé, ale např. povrch dortu posypávám jen čokoládou, nepotřebuji mít tvarohovou náplň tolik tuhou. Proto do ní dávám méně želatiny (stačí 3 plátky). Mám raději takové ty nadýchanější krémy. Ale pokud se dort polévá želém, je potřeba mít náplň dostatečně tuhou a vychlazenou, aby se při nalévání nesmíchala se želém a nezakalila ho.


Ostružiny sice nejsou přímo letní ovoce, ale spolu s tvarohem tvoří hezký pár. Nebo alespoň já je mám moc ráda. Nejenže mám přístup k domácím ze zahrádky, a že hezky kontrastují s bílou náplní, ale hlavně oproti malinám neobsahují maso :)  A na to já jsem potvora. Stejně jako maliny, tak ani třešně si nevychutnám dřív, než je podrobím drobnohledu. Jenže po mém zásahu už nejsou příliš použitelné k nějakým estetickým výtvorům, proto u mě jednoznačně vedou ostružiny.

Ne vždy se hodí, aby ovoce bylo navrchu, proto jsem ho schovala dovnitř dortů (mezi piškotový korpus a tvarohovou náplň). Potom už můžeme zdobit dle libosti. Kromě berzbarvého želé, které na ovocné dorty používám nejčastěji, občas sáhnu i po tom barevném, které se na tento typ celkem hodí a udělá parádu. 


Další z možností je, rozmixovat (případně jen zamíchat) ovoce přímo do náplně (nebo jen do části) a povrch dozdobit ovocem či jakkoliv jinak. Na tomto kousku je názorně vidět, že při polévání želatinou se vyplatí mít náplň skutečně tužší, jinak se želé zakalí. Ale zase pozor na kameňáky. Pokud se dodrží vždy přibližný poměr (tak aby to bylo vždy max. 0,5 kg) postačí opravdu jeden balíček želatiny (tzn. 6 plátů). Žádné strachy, že to neztuhne, vždycky to ztuhne. Někdy dřív, někdy později, ale ztuhne (pokud jste želatinu nepřivedli úplně do varu). Jednou jsem se takhle z nepochopitelného důvodu strachovala, odpočítávala minuty, šťourala prstem a spekulovala, jestli tuhne, netuhne... Měl to být narozeninový dort, takže jsem si chtěla dát záležet. Asi po pěti minutách jsem si vsugerovala, že náplň netuhne a kdoví jestli ztuhne. Přidala jsem další balíček želatiny a čekala. Jak to tak bývá - zákon schválnosti funguje, takže když se člověk extrémně snaží - znáte to. A jak to dopadlo? Samozřejmě, že to ztuhlo. Ztuhlo to tak, že kdyby to nebyl narozeninový dort a já měla čas udělat jiný, hodila bych s ním o zeď. A věřím, že zeď by utrpěla větší újmu než tenhle železobetoňák. Proto u želatiny razím heslo - lepší míň než víc (a to i za cenu horší estetiky), protože poživatelnost na prvním místě.

4 komentáře:

  1. Není tam nějak málo tvarohu v náplni?

    OdpovědětVymazat
  2. Tak záleží na spoustě okolností. Jednak ke tvarohu přidávám smetanu ke šlehání. Pak záleží na velikosti formy (já mám průměr 26 cm) a taky na to, jestli dovnitř přijde ovoce nebo ne, aby dort byl dostatečně vysoký. Když pak zalévám želém, tak nemůžu mít náplň až úplně k hraně formy, takže vážně záleží... :))

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    jaký je prosím Vás postup na korpus?
    A ještě Vás poprosím, kdybych chtěla náplň malinovou?
    Děkuji.
    Irena

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherný dorty, práve se chystám udelat narozeninovy dort tohle je presne co jsem hledala. paráda Dekuji

    OdpovědětVymazat